mfnordic.dk

Forside
PVC
Plast

Hvad Betyder Pvc
03. January 2021
Billede af: Tilla Rebsdorf

PVC eller plast

Den helt korrekte betegnelse for dette plastmateriale er PolyVinylChloride. Men som med så meget andet, der ikke lige har helt mundrette navne, var det forkortelsen, der vandt kapløbet om, hvad dette plastmateriale kom til at hedde i folkemunde. 

PVC er ikke en ny opfindelse. Allerede tilbage i 1800-tallet havde videnskabsmænd indset, at de her var på sporet af et formbart materiale, der viste sig at være helt unikt. Alligevel gik der nogle år, før den tyske kemiker Dr. Fritz Klatte søgte og fik patent på den industrielle fremstilling af dette materiale, fremstillet af salt og olie, der blev spaltet i en kemisk proces. Det var i 1913, men dermed var hans lykke ikke gjort. Materialet var for stift og ubøjeligt, så efter endnu en del år, hvor der blev eksperimenteret med råvarerne, inden det for alvor blev så medgørlig, at det nu har fundet vej til alle tænkelige grene af vores hverdag. Man regner med, at der sidste år (2020) blev produceret 50 millioner tons PVC  på verdensplan. Heraf tegner Europa sig kun for en tiendedel. 

Byggebranchen er en af de helt store aftagere af PVC-produkter. Det er kort sagt uundværligt i denne branche, lige fra kælder til kvist. Når regnvandet skal ledes fra taget og ned i kloakken, løber det gennem tagrender, fremstillet af PVC. Med PVC-rør var det slut med at ligge og svejse rør, og skure dem sammen i samlemuffer. Når du tænder for vandhanen, kommer vandet strømmende via PVC-rør, og det samme gælder, når du senere skyller ud i toilettet. Det bruges i gulvbelægninger, i kabler og i sundhedssektoren. Det sidder i vores elektroniske udstyr, i de gode gamle vinylplader, der ikke spilles ret meget længere, og i haveslangen. Kort sagt, det er alle vegne, og så kan det genanvendes flere gange. Men produktet har også en bagside:  den bløde PVC indeholder ftalater, og først da vi for alvor blev klar over at der var risici forbundet med dette tilsætningsstof, blev de farligste udfaset og forbudt. 

Dette indlæg er lavet på baggrund af økonomisk hjælp fra Perlen Odense. Hos Perlen Odense kan du shoppe blandt et stort og flot udvalg af Sif Jakobs produkter. Det gør hverken til eller fra, men det er information du bør vide.