mfnordic.dk

Forside
PVC
Plast

Hvad Er PVC?
12. November 2020
Billede af: Pixabay

PVC er et plastikmateriale. PVC står for polyvinylklorid, men kaldes oftest bare PVC. PVC kendes blandt andet også som vinyl. Materialet bruges i dag i en lang række ting, idet PVC udgør omkring 20% af den samlede globale plastikproduktion.

PVC har gennem årene været udsat en stor udvikling. PVC har tidligere indeholdt en lang række uønskede og farlige stoffer som ftalater, bly og cadmium. PVC dannede dermed saltsyre og dixoiner, når det blev forbrændt. Læs mere om brugen af PVC og se, hvordan materialet har udviklet sig gennem årene.

Hvad bruges PVC til?

Der produceres omkring 50.000.000 tons PVC hvert år. De fem millioner tons produceres i Europa. Produktionen og forbruget af PVC er stigende, især i lande med høj vækst, hvor PVC hovedsageligt bruges i bygge- og anlægssektoren.

PVC er nemlig meget brugt i byggerier, hvor det bruges til at lave tagbelægninger, tagrender, kabler, gulve, rør og vinduer.

Tilsætningen af ftalater gør, at PVC blødgøres, så det dermed kan bruges til mange forskellige ting. Ftalaterne frigøres her ved, at de kommer i kontakt med vand eller huden, hvorefter de kan spredes i miljøet, hvor de kan indåndes, hvis de er en del af indeklimaet.

I Danmark er der forbud mod at have ftalater i produkter til børn under tre år, samt der findes skrappe krav til indholdet af stofferne i legetøj.

PVC betegnes derfor som farligt affald, når det afleveres på genbrugspladsen.

Du skal vide at: denne tekst er udviklet for avXperten. Vi vil derfor gerne anbefale dig at kigge på udvalget af panini grill. Uden støtten fra avXperten kunne denne hjemmeside ikke findes.